Definiția, Evoluția și Viitorul Web Designului
Ce înseamnă Web Design
Designul web este un proces de dezvoltare web a unui site care se concentrează pe factori estetici, cum ar fi aspectul, interfața cu utilizatorul și alte imagini vizuale, pentru a face site-ul web profesional, atrăgător și ușor de utilizat. Designul web folosește diverse programe și instrumente pentru a obține aspectul dorit, cum ar fi Dreamweaver, Photoshop și multe altele. Pentru a crea un design câștigător, designerii web trebuie să se gândească la publicul lor, la scopul site-ului web și la atracția vizuală a designului.
În 2022, sunt peste 4,6 miliarde de utilizatori de internet în întreaga lume. Pentru majoritatea oamenilor din ziua de azi, navigarea pe web este o activitate de rutină.
De-a lungul anilor, designul web a transformat internetul. Acum îl experimentăm, interacționăm cu el și îl folosim în fiecare domeniu al vieții noastre. Dar când a început designul web și cum a ajuns acolo unde suntem astăzi?
Suntem pe cale să aprofundăm istoria, evoluția și tainele designului web și să vedem cum s-au schimbat cele mai bune practici de design web de acum 30 de ani și din prezent.
Pentru început am să îți scriu câteva cuvinte despre primele zile din istoria web designului. Totul a început în urmă cu 30 de ani într-un laborator de informatică.
Primele zile ale designului web
Călătoria începe în Elveția, unde Tim Berners-Lee a creat primul site web la centrul de cercetare elvețian "CERN" (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară). Tim este recunoscut că a creat și limbajul de scriere Hypertext Markup Language prescurtat HTML.
În primele zile ale designului web, funcția <table> a HTML era singura modalitate de a organiza informațiile prin alocarea datelor coloanelor și rândurilor. Fără blocuri de culoare, fără imagini, fără grafică, doar text. Este departe de ceea ce considerăm astăzi „design web”.
World Wide Web a continuat să crească și doar 2 ani mai târziu s-a născut primul motor de căutare din lume. ALIWEB (Archie Like Indexing for the Web), a fost o pagină web care a organizat link-uri în categoriile de calcul, divertisment, trai, bani, chioșc de ziare, recreere, cercetare și cumpărături.
Designul web în zilele noastre
Astăzi, designul web este în detalii. Utilizatorii solicită experiențe web excepționale și există o presiune din ce în ce mai mare de a folosi tehnologia pentru a oferi exact asta. Deci, având la îndemână o sursă nesfârșită de instrumente și tehnologie, execuția designului contează mai mult ca niciodată. Totul trebuie făcut ținând cont de utilizator.
Acest lucru se numește design thinking, care își amintește că utilizatorii web sunt oameni, nu numere. Gândirea designului este o abordare bazată pe soluții care se concentrează pe nevoile oamenilor cărora le este destinat proiectarea. Concentrarea intenționată pe experiența utilizatorului ghidează luarea deciziilor și utilizarea tehnologiei. Designul direcțional, animațiile, micro-interacțiunile și micro-personalizările etc. sunt toate luate în considerare atunci când se determină cum să ofere cea mai bună experiență de utilizator posibilă.
Cele mai bune practici de design web de astăzi țin cont de utilizatorul uman. Ar fi înțelept să ne amintim valoarea acestui lucru în viitor.
Cum să înveți design web
A deveni web designer nu trebuie să fie dificil. În continuare îți prezint pe scurt câțiva pași prin care să poți învăța cât mai ușor tainele web designului.
1.Înțelegeți conceptele cheie ale designului vizual
Designul vizual este un limbaj prin care oamenii își comunică concepte unul altuia prin diferite forme, cum ar fi:
- Linia. pentru crearea ordinii și echilibrului într-un aspect plăcut.
- Forma. pentru crearea de butoane, blocuri de conținut și pictograme însoțite de un mesaj important sau un îndemn la acțiune.
- Textura. pentru diferitele tipuri de texturi care pot face desenele mai interesante și le pot da un sentiment fizic.
- Culoare. pentru a crea modele prietenoase din punct de vedere vizual.
- Grila. pentru a aduce ordine în imagini, texte și alte elemente.
2.Cunoașteți elementele de bază ale HTML
Limbajul de marcare hipertext (HTML) oferă instrucțiuni pentru modul în care conținutul, imaginile, navigarea și alte elemente ale unui site web sunt afișate în browserul web. Deși nu trebuie să fii un expert în HTML, totuși te ajută să fii familiarizat cu modul în care funcționează, chiar dacă folosești o platformă de design bazată pe elemente vizuale.
3.Înțelegeți CSS
CSS-ul oferă stil și instrucțiuni suplimentare despre cum va apărea un element HTML. Făcând lucruri precum aplicarea fonturilor, adăugarea de umplutură, setarea alinierii, alegerea culorilor și chiar crearea de grile sunt toate posibile prin CSS.
Cunoașterea modului în care funcționează CSS vă va oferi abilitățile de a crea site-uri web cu aspect unic și de a personaliza șabloanele existente.
4.Învață bazele UX
UX este magia care dă viață unui site web, transformându-l dintr-un aranjament static de elemente în ceva care se angajează cu emoțiile cuiva care se derulează prin el.
Schema de culori, conținutul, tipografia, aspectul și elementele vizuale se reunesc pentru a vă servi publicul.
Designul experienței utilizatorului este despre precizie și evocarea sentimentelor. Oferă cuiva nu doar o călătorie fără probleme, ci și o experiență care îl conectează cu entitatea sau marca din spatele designului web.
5. Familiarizați-vă cu UI
O interfață cu utilizatorul este un mecanism care pune în acțiune o bucată de tehnologie. Controlul volumului de pe radioul mașinii reprezintă o interfață cu utilizatorul. Și tastatura în care introduceți PIN-ul la un bancomat este o interfață cu utilizatorul. La fel cum butoanele și alte mecanisme din lumea reală
permit cuiva să interacționeze cu mașinile, elementele interfeței cu utilizatorul de pe un site web permit cuiva să pună în mișcare acțiuni.
Alegerea instrumentelor potrivite pentru a începe dezvoltarea unui website
Există două metode principale de a proiecta un site web: folosind o aplicație desktop sau folosind un constructor de site-uri web. Instrumentul pe care decideți să îl utilizați va varia foarte mult în funcție de dimensiunea echipei, de bugetul dvs. și de tipul de site pe care doriți să îl construiți și de cerințele sale tehnice.
1. Aplicații desktop
Aplicațiile desktop solicită designerilor să-și creeze designul și să-l trimită unei echipe de dezvoltare care poate apoi converti designul în cod. Cele mai populare aplicații desktop pentru proiectarea site-urilor web sunt Photoshop și Sketch.
De obicei, acesta este standardul pentru site-urile web mari și/sau complexe, deoarece îi permite designerului să se concentreze asupra aspectului general, în timp ce toate provocările tehnice sunt transferate echipei de dezvoltare. Din păcate, acest proces poate fi costisitor și consumator de timp, deoarece sunt necesare mai multe resurse, seturi de abilități și membri ai echipei.
2. Creatori de site-uri web
Există mulți creatori de site-uri web pe piață astăzi care oferă o gamă largă de caracteristici și servicii. Wix , Squarespace , Webflow și PageCloud , sunt doar câteva exemple de constructori de site-uri populare care variază în ceea ce privește capabilitățile de design, opțiunile de șablon, prețul și experiența generală de editare. Asigurați-vă că faceți cercetări, experimentați cu teste gratuite și determinați care platformă se potrivește cel mai bine nevoilor site-ului dvs.
Creatorii de site-uri web creează site-uri web adaptabile sau receptive, care oferă diferite experiențe de construire. Dacă nu știți cum să folosiți un limbaj de cod, este esențial să vă familiarizați cu libertățile și limitările diferitelor instrumente de design de site-uri web. De exemplu, deși Wordpress este cea mai folosită platformă de site-uri web, nu este populară în rândul designerilor vizuali din cauza opțiunilor limitate de personalizare, fiind nevoie de calități tehnice pentru a implementa designul și funcționalitățile dorite.
Înainte de a începe să construiți un site web, determinați nevoile site-ului dvs.: creați o galerie foto? Cât de des îți vei actualiza site-ul? Ai nevoie de un formular de contact? Alegeți un generator de site-uri web care vă poate ajuta să îndepliniți în mod eficient aceste obiective.
Viitorul Web Designului
Deci, ce urmează? Cum va contribui următorul deceniu la istoria web design-ului?
Ei bine, pentru început, accesibilitatea este probabil să câștige teren. World Wide Web este o resursă gratuită și suntem predispuși să credem că toată lumea are acces egal. Dar cum rămâne cu persoanele cu deficiențe de auz sau de vedere? Includem întotdeauna subtitrări în videoclipurile noastre? Folosim videoclipuri descriptive pentru navigarea pe site? Acesta nu este nici măcar vârful aisbergului, dar ilustrează ideea.
Accesul la tehnologie a ajuns incredibil de departe. Viitorul designului web trebuie să ducă experiența utilizatorului la următorul nivel și să ofere tuturor experiențe web excepționale.

De asemenea, se preconizează că micro-personalizarea va câștiga avânt pe măsură ce continuăm să valorificăm inteligența artificială pentru a oferi experiențe excepționale de utilizator personalizate.
Dar acest lucru ne conduce și la preocupări de confidențialitate și etice care trebuie luate în considerare pe măsură ce avansăm cu AI - cât de mult colectarea de informații personale este în regulă?
Atenție la Dark UX
În 2018, Regulamentul general privind protecția datelor a fost pus în vigoare de Uniunea Europeană și a fost proclamat drept „cea mai dură lege privind confidențialitatea și securitatea din lume”. Aceasta a fost creată ca răspuns la preocupările tot mai mari legate de încălcarea datelor cu caracter personal și se aplică „organizațiilor de oriunde, atâta timp cât vizează sau colectează date referitoare la oameni din UE”.
Pe măsură ce tehnologia crește și confidențialitatea scade, reglementările stricte privind protecția informațiilor personale devin primordiale și trebuie luate în considerare în toate aspectele de proiectare și dezvoltare web.
Din punct de vedere etic, „Dark UX” a devenit o preocupare în creștere în ultimii ani. Dark UX se referă la utilizarea designului web pentru a manipula în mod intenționat un utilizator să facă ceva ce nu vrea să facă. Îți amintești de ferestrele pop-up de spam care spuneau că ai câștigat un milion de dolari pentru că ai fost vizitatorul cu numarul 1.000.000 al site-ului?
Dark UX este mult dincolo de asta. Include propagandă, reclame deghizate, abonamente eterne, costuri ascunse și multe altele.

Pe măsură ce privim în viitor, ar fi înțelept să ținem cont de acel citat clișeu din Spiderman, „Cu o mare putere vine o mare responsabilitate”. Nu ar trebui să mergem niciodată atât de departe încât să folosim designul strategic pentru a profita în mod intenționat de utilizator.
Întrebarea nu mai este „Cât de departe putem merge?”. Este „Cât de departe ar trebui să mergem?”
Adrese utile: Preț Servicii | Portofoliu | Facebook | LinkedIn | Google | Contact
Servicii Consultanță Design: Design de Produs | Branding și Rebranding | Producție Video | Fotografie Profesională | Design UI/UX